Tágabb értelemben: a problémák soha nem tőlünk függetlenül alakulnak ki és soha nem önállóan léteznek

 Az erre vonatkozó egyszerűsített és aninim módon kitölthető űrlapot mielőtt megnyitod, néhány fontos gondolatot szeretnék veled megosztani.

Bizonyára neked is feltűnt, hogy amikor nehézségeid támadnak, akkor nem is biztos, hogy a megfelelő személlyel kerülsz kapcsolatba. Az elfogultság nagy kísértés, ezért hosszú ideje vallom azt, hogy mindenkinek szüksége van időnként olyan hathatós segítségre, amit - a legnagyobb igyekezetük ellenére - sem a szüleink, sem a tanáraink (vagy a főnökeink), sem a haverjaink, és még csak a legjobb barátunk vagy barátnőnk sem képesek nyújtani számunkra.

Ha Te is csalódtál már amiatt, hogy nem kaptál neked megfelelő tanácsot a problémáddal kapcsolatban, akkor arra bíztatlak, hogy ne neheztelj tovább ezekre az emberekre, ugyanis teljesen természetes, hogy "kudarcot vallottak" veled szemben. Ennek nagyon egyszerű magyarázata van: sokszor még Te magad sem tudod a pontos (vagy valódi, azaz mögöttes) okát a problémádnak (csak azt érzed, hogy valami nincs igazán rendben veled - ez lehet szerelmi csalódás, párkapcsolati nehézség, válás, családi vagy munkahelyi konfliktus stb.), így nélküled (és általuk) nem feltétlenül juthatsz el a megfelelő megoldásig. Azt nem állítom, hogy minden esetben lehetetlen, de a problémák összetettsége miatt sokszor nem lehetséges. Ilyen esetekre "találták ki" a család vagy ifjúságsegítőket is. Mi vagyunk azok a szakemberek, akik hasonlóan a háziorvosokhoz (csak éppen mi nem írunk fel gyógyszereket a klienseinknek) átfogó pszichológiai, fejlődéslélektani, munkaerőpiaci, szociálpszichológiai, pedagógiai és más egyéb területeket is érintő tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkezünk, ezért az összekuszálódott szálakat professzionális módon vagyunk képesek kibogózni, illetve preventív beszélgetésekkel segítjük elkerülni a felesleges problémákat. Amiben azonban Én mégis különbözöm más segítőktől az az, hogy egyéb (úgynevezett intuitív) képességeimet is gyakran vetem latba, és szeretem a humort is beleszőni a mondanivalóimba. Mindig különbséget teszek fiú és lány, vagy férfi és nő között, ugyanis gondolkodásmódjuk miatt sem tekinthetek rájuk egyformán. A lányok (a nők) emicionális alapon hoznak döntéseket és aztán racionalizálnak, míg a fiúk (a férfiak) úgy racionalizálnak, hogy közben tele van érzelmekkel (bár ezt szeretik letagadni). Mindkettőjük lehet egy jól nevelt empata, mégis elég gyakori, hogy valaki "eltolódik" a nárcisztikus vagy borderline pszichopátiára jellemző (közönyös és érzéketlen, olykor érvénytelenítő vagy ignoráló stb.)  viselkedészavar felé. 

Milyen problémáid lehetnek? 

Ha még iskolába jársz, akkor például

 • nem tudsz figyelni az órán,
 • folyton álmos vagy,
 • hamar elveszted az érdeklődésed,
 • esetleg gyakran fáj a fejed,
 • nagyon szórakozott vagy,
 • mindig lehangolt vagy,
 • nem igazán vágysz ki a szobádból.

Az is meglehet, hogy nem úgy haladnak a dolgaid, ahogyan azt te szeretnéd, ráadásul

 • pályaválasztás előtt állsz,
 • szüleid sokat veszekednek előtted vagy éppen válófélben vannak,
 • szüleiddel nem jó a viszonyod,
 • szerelmi vívódásod van stb.

Az is meglehet, hogy rengeteg időt töltesz számítógép vagy laptop előtt, vagy sokat mobiltelefonozol, miközben a veled egykorú társaid kirándulni szeretnének vagy bármilyen más közös és szórakoztató programot, csak te ezt nem veszed észre vagy nem kezdeményezel, mert félsz, hogy kicsúfolnak.

Probléma lehet

 • a túlzásba vitt internetes játékok,
 • a kevés szabad levegőn való tartózkodás és gyér társas interakciók.

Ugyanakkor a fent felsorolt fizikai tünetek mögött meghúzódhatnak egészségügyi (mentális, lelki és testi) problémák is, így nem feltétlenül kell mindig rossz vagy tanult hibás viselkedésre vagy viselkedészavarra gondolni. 

Ha már a felnőttek világában próbálsz eligazodni, de még nagyon az út elején jársz, vagy esetleg már betöltötted a negyvenet is, akkor például problémák lehetnek

 • az úgynevezett életkezdési vagy életközépi válság ("pánik" hangulat),
 • párkapcsolati nehézségek és buktatók,
 • társas interakciók és játszmák,
 • akadályok leküzdése az általad normálisnak és elfogadhatósnak tartott életvezetés során,
 • féltékenység 
 • csalódások
 • kommunikációs nehézségek (félreértésből, figyelmetlenségből eredően)

Mikre figyelj?

A fenti felsorolás nem teljes, így ha olyan fajsúlyú problémád van, amire célszerű egyéni és célzott konzultációt kérni, akkor azt javaslom, hogy erre mindenképp utalj ("Egyéni konzultációt kérek!"), vagy kérd olyan szakember segítségét, akiben maximálisan meg tudsz bízni! Ha azonban olyan problémád van, amit maximum 1000 karakternél nem hosszabban is meg tudsz fogalmazni és úgy gondolod, hogy egy e-mail terjedelmű válasz is elegendő iránymutatást jelenthet a számodra, akkor írd meg a kérdésedet és én megpróbálok mielőbb válaszolni rá.

Az “A segítő válaszol” egy ingyenes online-levelező szolgáltatás, ebből adódóan a megkeresések száma a válaszadás sorrendjét megváltoztathatja (régebbiek előresorolása) és idejét késleltetheti (a késedelem akár 2-14 napot is igénybe vehet). 

Fontos!

Az üzenet elküldésével egyidejűleg kijelented, hogy már elmúltál 18 éves.

Szülőknek!

Amennyiben 14 és 18 év közötti kiskorú személy kér segítséget, az üzenet elküldésével egyidejűleg kijelenti, hogy a törvényes képviselője hozzájárulásával használja ezt az oldalt és veszi igénybe annak az ingyenes (elektronikus úton való és anonimitást biztosító) segítő szolgáltatását. 

14 év alatti személy kijelenti, hogy a segítő szolgáltatást a törvényes képviselője jelenlétébe veszi igénybe. 

Szülő(k) kijelenti(k), hogy a kiskorú gyermekük helyett és nevében veszi(k) igénybe.

Az esetleges félreértések és kellemetlenségek elkerülése végett a segítő szakember kijelenti, hogy az oldal által biztosított ingyenes segítői vonal használatáért felelősséget nem tud vállalni és nem is vállalhat. 

A weboldal szolgáltatását igénybe vevő látogató pedig tudomásul veszi, hogy ezen szolgáltatás önkéntes alapú és nem helyettesíti a személyes konzultációt vagy személyre szabott tanácsadást, ennek megfelelően az e-mailben kapott válaszok általánosságban értendőek.