EGY RENDKÍVÜL SZOKATLAN BESZÉLGETÉSRE...

Humorral fűszerezve...

 • Nagy vonalakban vázolva, én úgy csinálom, ahogy tudomásom szerint senki más, éppen ezért szokatlan is a módszerem, viszont még senki sem távozott tőlem elégedetlenkedve. (Természetesen ettől függetlenül előfordulhat, hogy valakinél nem válik be, azonban emiatt sem érdemes téves következtetéseket levonni.)
 • Mint minden módszer, ez is csak akkor lehet eredményes, ha az együttműködést nem szabotálja az, aki segítséget vár, csak azért, hogy minden áron bebizonyítsa annak az ellenkezőjét. Erre ezt a rendkívül egyszerű, hétköznapi példát szoktam felemlíteni: A kerékpározás jó dolog, könnyen tanulható sport és szabadidős tevékenység, attól függően, hogy mit gondolsz róla, annak megfelelően fogod meghozni a döntésedet vele kapcsolatban. Akár el is utasíthatod anélkül, hogy biciklire pattannál, és azt mondod mindenkinek, hogy ez egy szar dolog, pedig még csak nem is próbáltad. (Sokan vannak így ezzel, eredményeket a körülményektől függetlenül elvárnak, de nem akarnak érte semmit sem tenni.)

Az életünk során a múltunkból - sajnos vagy szerencsére (ki mit hoz ki belőle) -, egy "kacatokkal teli bőröndöt" (lelki terhek, sérülések, traumák, negatív élmények, csalódottság, düh, féltékenység stb.) cipelünk magunkkal a vágyott jövőnk felé vezető úton. Ez olyan, mintha egy ötven kilós cementes zsákot kellene mozgatnunk egyik helyről a másikra, mindezt a nap 24 órájában (!), ugyanis ne gondoljuk azt, hogy az agyunk alvás közben tétlen; éppen ellenkezőleg, minden befogadott információt igyekszik feldolgozni. A feldolgozó munkának sokféle mellék eredménye lehet, leginkább negatív hozadékai. A leggyakoribbak a pszichoszomatikus betegségek és különböző zavarok (evés, alvás, viselkedés stb.), illetve függőségek (társ, kapcsolat, szer stb.).

Nem szabad azt sem figyelmen kívül hagynunk, hogy számos egyéb tényező is hatással bír a lelkiállapotunkra, hiszen elsődlegesen természeti lények vagyunk. Az egyik ilyen például az évszakok váltakozása, melyek kivétel nélkül mindannyiunkat "megbolondítanak" - nyilván eltérő mértékben. A tavasz, a nyár, az ősz, és a tél egyszerre lehetnek csodálatosak és félelmetesek is, gondolj csak bele, mennyien szenvednek izületi betegségben, vagy küzdenek vérnyomás gondokkal, hogy csak egy párat említsek a sok közül.

Ha megfigyeled a természetet, akkor jól láthatod, hogy bizonyos időközönként (embernél ez 7 évente következik be) "újra építi magát", vagy informatikus nyelvezettel kifejezve "bootolja" (újraindítja) magát. Ahhoz, hogy optimálisan tudjon működni erre szüksége van, még akkor is, ha közben veszteségei is lesznek.

Az emberi szervezetben is hasonlóan következnek be ezek a változások (érési és egyben öregedési folyamatok), csak az nem mindegy, hogy mennyire visel meg bennünket, hogyan éljük meg azokat, és MI magunk milyen hatást gyakorlunk ezek miatt másokra, jót vagy netán kellemetlent. Éppen ezért van szükségünk az érzelmeink felszabadítására, őszintén meg-, és átélni azokat, megismerni saját működésünk mechanizmusát, ugyanakkor tudatosan élni az életünket. Ennek legjobb és leghatásosabb módja (egyben első lépés is) az ún. LOMTALANÍTÁS, azoknak az akadályozó tényezőknek a felszámolása, melyek mindinkább hátráltatnak minket az előre haladásunkban.

 • A lomtalanítást időközönként nem csak az otthonodban kell elvégezni. (Az évek során felhalmozott "lelki kacatok" óhatatlanul megbetegíthetnek minket, így nem árt megszabadulni tőlük.) Szóval ÉN az vagyok, aki megtanít TÉGED még azoktól is "megszabadulni", amelyekről ezidáig azt gondoltad, hogy soha nem leszel képes.
 • Célom, hogy az általad kívánt időszakban, nyitott szívvel és elmével tudj rátekinteni a problémáidra, képes legyél azokat feladatként kezelni, és élesebb látásmóddal tekints arra a világra, amiben vágyaid és elképzeléseid szerint élni és leginkább jól (nem tökéletesen!) működni szeretnél.
 • A visszacsatolás nekem is rendkívül fontos, és nem pusztán csak szakmai okokból, hanem leginkább emberi oldaláról nézve. Azok, akik részt vesznek egy ilyen típusú beszélgetésben, észrevétlen módon kölcsönösen tanítják is egymást. Ezért mindenképp előre vivő és tanulságos. (Az oldal alján olvashatsz néhány élmény-véleményt rólam és a beszélgetések hangulatáról)

MIRE SZÁMÍTHATSZ?

Mindenekelőtt egy rendkívül szokatlan beszélgetésre.

Részedről minimális előkészületet igényel, mindössze annyiból áll, hogy mielőtt találkozunk, alaposan végig gondolod mi az, amiben szeretnél segítséget kapni. Aztán már „csak” annyi fog történni, hogy mi ketten nyugodt körülmények között beszélgetünk.

Te elmondod, mi foglalkoztat, mi bánt, mire keresel válaszokat és megoldást; én pedig kérdéseket teszek fel Neked, majd a válaszaid alapján újabb és újabb kérdéseket.

 • Az én felelősségem, hogy értő figyelemmel úgy irányítsam a beszélgetésünket, hogy mindvégig fókuszban maradjon az elérendő célod.
 • A te felelősséged pedig abban, hogy amit célul tűztél ki magadnak, azt véghez vidd, megvalósítsd és elégedetten távozz.
 • Éppen ezért sok múlik az általam feltett kérdéseken, de még több azon, hogy őszinte válaszokat kapjak tőled.
 • A kérdések-válaszok segítenek abban, hogy pontosabban lásd majd a lehetőségeidet és tisztán lásd magad előtt az utat, amin elindulhatsz végre.

HÁNY ALKALOMRA LESZ SZÜKSÉG?

Ez kettőnkön múlik, ám a hatékonyságát mindenképpen befolyásolja a te befogadó képességed és a nyitottságod. De a TE IGÉNYED is meghatározza.

 • Átlagosan 2-5 ülés (heti 1 alkalom), de ezzel a módszerrel már 1 alkalom is sikerrel zárulhat.

Lényeges jellemzője ennek az új típusú „kócsing” beszélgetésnek, hogy egy jól és jókor feltett provokatív, humorban gazdag kérdést követően a gátak átszakadnak, az érzelmek felszabadulnak, és az addig mélyen szunnyadó megoldások szinte automatikusan felszínre törnek.

 • Minél több őszinte válasz kerül bele a folyamatba, annál gyorsabban születik eredmény, és van mód „kiszállni” belőle. Sokkal többet lehet kinyerni egy ilyen beszélgetésből, mint maga a cél, ezáltal sokkal nagyobb lesz a sikerélmény is. Én abban segítelek, hogy minél oldottabb, erősebb és magabiztosabb legyél ebben a kérdésben is.

A hatékonyságot soha nem az alkalmak darabszáma határozza meg.

 • Azt nem vitatom, hogy bizonyos esetekben hasznos lehet az ismétlése, de ha a közös munka elég intenzív és célorientált, akkor hamar le lehet zárni a beszélgetést. A cél, hogy önműködő legyél.

MI NEM FOG TÖRTÉNNI?

 • Nem fogom megmondani, hogy mit csinálj, hogy mi lenne számodra a legjobb megoldás.
 • Azt sem fogom megmondani, hogy melyik utat válaszd, és tudást vagy saját tapasztalatot sem fogok veled megosztani, de virtuálisan végig viszlek egy olyan úton, ahol igazán te lehetsz, ahol a fejlődési lehetőséget és a válaszokat megtalálod.
 • Éppen ezért nem fogok tanácsokat osztogatni sem, főleg nem olyan megoldásokat, amelyek nálam működnek, de nálad nem biztos, hogy fognak.
 • Nem hívlak terápiába, így nem a múltban fogunk révedezni, nem a korábbi élményekre koncentrálunk, és nem fogjuk hosszasan elemezni a problémáidat vagy annak okát, sem azt, hogy mi és hogyan vezetett életedben a jelenlegi helyzet kialakulásáig.

A jelenlegi helyzet megértését követően a beszélgetésünk eredményeként egy másfajta gondolkodásmóddal fogsz bírni, melynek segítségével az előre mutató lépéseken és lehetőségeken dolgozunk.

MILYEN KÉRDÉSEKBEN KÉRHETED A SEGÍTSÉGEMET?

 • Általános életvezetéssel kapcsolatos kérdések.
 • Párválasztási nehézségek és/vagy konfliktuskezelés a párkapcsolatodban.
 • Személyes hatékonysággal kapcsolatos kérdések (munkahely, család, barátok).
 • A testhezálló hivatás megtalálása.
 • Munka/magánélet, munka/szabadidő egyensúlyával kapcsolatos kérdések.
 • Női életszerepek megélésével kapcsolatos kérdések (feleség/társ, anya, nagyanya, barátnő).
 • Bizonytalanság adott élethelyzetben, döntésképtelenség.

MILYEN ESETEKBEN NEM TUDUNK EGYÜTT DOLGOZNI?

Nem vállalom az együttműködést, ha

 • Pszichiátriai kezelés alatt állsz.
 • Pszichológiai, mentális és/vagy neurológiai problémára gyógyszert szedsz.
 • Diagnosztizált függőséged vagy szenvedélybetegséged van (alkohol, drog, szerencsejáték stb.)

(Ilyen helyzetekben kérd ki megfelelő egészségügyi szakember véleményét vagy kérj klinikai segítséget)

 

® HRG_1970

©HELPFORYOU.HU - Minden jog fenntartva!

Időpont egyeztetése és a probléma leírása:

raczbiga70@gmail.com

® PROVOKATÍV BRIEF COACHING - Sorsfordító beszélgetés a leghatékonyabb módszerrel

"Hogyan vehetem igénybe?" (Jóval egyszerűbben, mint az ÁSZF-ben olvashatsz, de a számlázás miatt ez egy kötelező elem)