BÁRMIT IS MONDJ, AZ CSAK A JÉGHEGY CSÚCSA

Van egyszer a Te személyed,

és van az általad megfogalmazott probléma. 

Az életérzésedet sok minden befolyásolhatja, és ezeknek így vagy úgy lehetnek különféle pozitív hozadékai, ám amikor nem feltétlenül "alakulnak jól a dolgaid, az immunrendszered, a mentális (testi-lelki) egészséged megőrzése, felturbózása érdekében a legfontosabb, hogy mielőbb rátalálj a megfelelő alternatív megoldásokra. Ha elég elszánt vagy ahhoz, hogy segítséget vegyél igénybe, akár átmeneti megoldásként is, akkor már csak azt kell eldöntened, hogy mikor teszed meg azt a bizonyos első lépést előre...

Én is megtapasztalom nap mint nap, hogy a mai helyzetben nem nehéz - ebből adódóan különösen nem szégyen - elveszettnek, tanácstalannak, bizonytalannak, elkeseredettnek lenni. Sokan azért esnek depresszióba, lesznek frusztráltak vagy teljesítmény-, sok esetben megfelelési kényszeresek, hatalmasodnak el rajtuk szuicid gondolatok, agresszivitásba vagy éppen ellenkezőleg bénító, elkerülő passzivitásba fordulnak át, (a másik legsúlyosabb az apátiás állapot), mert vagy nem ismerik fel a problémák mögött meghúzódó okokat, vagy ha felismerik, akkor nem mernek lépni.

Gyakori problémák:

  • Érzelmi bizonytalanság (én-stabilitás elvesztése, kötődési zavarok, társ-, és kapcsolatfüggés stb.)
  • Múltban keletkezett sérelmek megértése, feldolgozása, elengedése, és ÚJAT KEZDÉS (!)
  • Párkeresés, párkapcsolati nehézségek (kommunikációs különbségek, életmód/terv/cél/szükségletek közötti különbségek)
  • Emberi kapcsolatok - önértékelés, önbizalom, önérvényesítés - kommunikációs attitűdök előnyök/hátrányok

Sokaknak kerül rengeteg energiájába, pénzébe és idejébe az egészségük megtartása, megőrzése; s csak nagyon kevesen látják tisztán, hogy az "egészség", mint pillanatnyi állapot, mennyi minden más egyénből eredő "körülménytől" is függ. 

Mit jelent az, hogy egészség? 

Hivatalosan eképpen fogalmazzák meg:

Az egészség a teljes testi, mentális és szociális jól-lét állapota, és nem csupán betegség- vagy fogyatékosság-nélküliség.”

Az egészséget döntően befolyásoló genetikai, környezeti, gazdasági és társadalmi hatások felismerésével tudatosult az a tény, hogy az egészség már nem csupán a betegségek hiányát, hanem annál lényegesen szélesebb témakört ölel fel.

A test sohasem hazudik. Az elme mindenféle trükköt ismer, de a test mindig elárulja, hogyan érezzük magunkat. Fontos, hogy odafigyeljünk rá. A betegség például üzenet - sokszor ébresztő, hogy meglássuk végre, mi zajlik az elménkben. (Gelong Thubten)

Leegyszerűsítve, az egészség a funkcionalitás az egyén számára megfelelőnek ítélt szintje.

Tökéletes egészség a gyakorlatban nem létezik, ugyanis döntő tényező az egyén egészségérzete, azaz milyen mértékben elégedett fizikai, szellemi és szociális állapotával, általában funkcionalitásával.

Az objektív mutatókkal jellemzett egészségi állapot gyakran nincs összhangban az egyén egészségérzetével – az ún. pozitív gondolkodás pozitív viszonyulást jelenthet egészségproblémáihoz is, s azok funkcionális állapotában kevésbé jelentenek gátló tényezőt, míg máskor a fizikálisan és mentálisan viszonylag jó egészségi állapotát is kedvezőtlennek ítéli meg az egyén nyomasztó szociális-gazdasági gondjai közepette.