* A JÁTSZMÁK LÉNYEGE ÉS CÉLJA
2022.06.02 00:02

JÁTÉK VAGY JÁTSZMA?

Sokan gondolják úgy, hogy ez a két dolog JÁTÉK, JÁTSZMA ugyanazon tőről fakad, és kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez utóbbi milyen típusú veszélyeket hordoz magában; ez különösen igaz a mai időkre, éppen ezért nem árt tisztázni e két fogalom közti lényeges különbséget.
• A JÁTÉK az, ami önfeledten és őszintén zajlik, történjen az egyéni vagy társas formációban, mindenképpen jó és rendkívül hasznos időtöltés, a rekreáció legősibb formája, bárki képes rá. Ezzel szemben a JÁTSZMA nem a közös idő kellemes eltöltéséről szól, mindössze egyetlen célt szolgál: verbális győzelmet aratni akár a másik ember fizikai sérelmére is.

A JÁTSZMÁBAN soha nem a változatosság a vonzó, hanem inkább a kiszámíthatóság, ami valójában nem más, mint a JÁTSZMÁT KEZDEMÉNYEZŐ vélt, egyúttal hamis biztonsága.
A JÁTSZMÁT minden esetben az a fél indítja el, aki olyan helyzetet akar teljes egészében uralni, amit egyébként nem képes (ezt ő maga is pontosan tudja), ezért az akarata érvényre juttatása érdekében az érzelmi intelligencia helyett a REJTETT MANIPULÁCIÓT választja.
A JÁTSZMÁZÓ EMBER kizárólag érdek kapcsolatokat tart fenn, kijelentései kétértelműek, és "szegényes" eszköztárából gyakran húzza elő az érzelmi zsarolás-racionális érvelés "kombóját".
  • Amivel pedig végső soron a viselkedésére hűvös "eleganciával" felhelyezi azt a bizonyos virtuális koronát, az nem más, mint az ÉLTETŐ SZERETET AKTÍV MEGVONÁSA.
Nem nagyon ismerek olyan embert, akinek ne lennének hasonló élményei, sokan állnak az "ÁLDOZATI OLDALON", de egyre többen veszik magukra az "ÜLDÖZŐ", "MEGMENTŐ" átmeneti szerepét, hogy aztán végül ők is áldozati báránynak tüntessék fel magukat a "nagyközönség" előtt.
Azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a JÁTSZMÁZÓ TITOKBAN FIGYELEMRE VÁGYIK, ÉS VALÓJÁBAN (a lelke mélyén) SEGÍTSÉGET VÁR.
  • A JÁTSZMÁZÓT leggyakrabban gyermekkorból hozott és fel nem dolgozott frusztrációk gyötrik, ennek hozadéka az a viselkedés mintázat, amit alkalmaz az életének szinte minden területén.
A JÁTSZMA TEHÁT NEM MÁS, MINT A FÉLŐ EMBER BIZALOM NÉLKÜLI, ÖNBIZALMAT, ŐSZINTE ÉRZELMET ÉS MÉLY INTIMITÁST NÉLKÜLÖZŐ KOMMUNIKÁCIÓJA.
Mégis mitől fél az, aki egyébként nem fél ilyen módon kommunikálni?
  • Leginkább három dologtól: a sebezhetőségtől, az őszinteségtől és a változástól. Mert az, aki hosszú időn keresztül gyengének érzi magát, az mindenekelőtt BIZTONSÁGI JÁTÉKOT AKAR JÁTSZANI, méghozzá a jól bejáratott eszközeivel, melyekkel a MEGSZOKOTT REAKCIÓKAT TUDJA KIVÁLTANI A MÁSIK EMBERBŐL.
  • Ez az ő SZEMÉLYES, és rendkívül INGATAG BIZTONSÁGA, ettől tényleg van is miért félnie, ugyanis a BIZTONSÁG ILLÚZIÓJA sokkal veszélyesebb a bizonytalanságnál.
A JÁTSZMÁZÓ azonban, ha valaki markánsan változtat a felálláson, mindent elveszíthet, és ilyenkor lehet ennek az ún. krízisnek súlyos, legrosszabb esetben visszafordíthatatlan következményei, ilyenek például a menekülés (pszichoszomatikus betegségek, öngyilkosság is), vagy a környezet módszeres "pusztítása".
A JÁTSZMA MENTES ÉLET egy sokak által hangoztatott és vágyott jól lét, amit a hétköznapi nyelvben egyszerűen csak boldogságnak neveznek. SOKAN ÁLMODOZNAK RÓLA, ám miután nem tesznek érte semmit, így egykönnyen beleragadnak a fent említett mindhárom szerepbe. Pedig az őszinte kapcsolat magunkkal és másokkal jóval egyszerűbb, mint azt gondolják sokan....