A JÓBÓL IS MEGÁRT A SOK...

Bizonyára te magad sem gondolnád, hogy a KEDVES VISELKEDÉS akár a visszájára is fordíthat egy jól induló vagy már működő kapcsolatot, legyen szó barátságról, szerelemről, családról, vagy akár munkahelyi kapcsolatokról.
 • Az egyik leggyakoribb jelenség, amit csak a ROSSZINDULAT ÉS IRIGYSÉG előz meg a felsorolásban, és bizonyos helyzetekben nem is feltétlenül nyerő; ráadásul, ha a kedvességet valaki túlzásba viszi, az minden bizonnyal mélyen gyökerező lelki problémát vagy önös érdekű hátsó szándékot feltételez.

Vajon milyen okok húzódnak meg az efféle viselkedések mögött?

A pontos választ szüleink és a környezetünk adja meg, ugyanis már egészen kiskorunk óta kondicionálnak minket erre, próbálnak kedvességre és udvariasságra nevelni minket. Ez alapvetően egy rendkívül hasznos készség, hiszen udvarias viselkedéssel sok mindent könnyebben elérhetünk, és emellett nyugodtabb környezetet alakíthatunk ki magunk körül. Azonban a túlzásba vitt kedvesség, a mindenkinek megfelelni akarás sok esetben a kárunkra és nem pedig a hasznunkra válik.

 • Miért vagyunk túl kedvesek?
 • Mások vajon miért olyan látványosan kedvesek velünk, amikor pontosan tudjuk, hogy egyáltalán nem kedvelnek minket?
 • Miért nem vállaljuk fel önmagunkat és az őszinte véleményünket?

Az indokolatlan vagy túlzott kedvesség sok mindenről árulkodik, ezeket a szakavatott szem szinte azonnal érzékeli, de az arra érzékenyek is gyorsan "levágják", és valamilyen - sok esetben "fapados" - válaszreakcióval "honorálják".

 • Vegyük sorra a jeleket és okokat, kezdjük mindjárt az ÖNÉRTÉKELÉSI PROBLÉMÁVAL; a mindenkivel kedveskedő ember ugyanis ettől szenved, ezért így gondolkodik:

„Ha kedves vagyok másokkal, akkor ők is kedvesek lesznek velem és elnyerem a szeretetüket.”

Minden, az életben felmutatott sikereink és eredményeink - ezek mellett az önbizalmunk, a hitünk, a bátorságunk, a kezdeményezőkészségünk stb. - mögött az áll, hogy mennyire érezzük jól magunkat a bőrünkben, azaz képesek vagyunk-e önmagunkat szeretni és tisztelni megfelelő szinten és módon. Ezért a szeretetért és tiszteletért folyamatosan dolgoznunk kell önmagunkon, hogy fontos és értékes embereknek ítéljenek meg minket mások is. Ilyen mérő lehet például egy diploma, vagy az egzisztenciánk, esetleg a karrierünk, egy saját vállalkozás, a minőségi baráti kapcsolataink, az anyagi jólét, a hobbink, vagy akár a széleskörű tájékozottságunk vagy a problémamegoldó készségünk.

 

 MITŐL FÜGG AZ ÖNÉRTÉKELÉSÜNK?

Leginkább két dologtól:

 1. az eredményeinktől
 2. mások visszajelzéseitől.

Ez a két lélektani szempontból befolyással bíró tényező a belső, „lelki” mérlegünk két serpenyőjében helyezkedik el.

Minél több eredményt tudunk felmutatni, annál jobban tiszteljük önmagunkat, és annál kevésbé van szükségünk mások pozitív megerősítéseire ahhoz, hogy értékesnek gondoljuk magunkat. Ha azonban nem rendelkezünk elegendő sikerélménnyel, amivel "felhízlalhatnánk" az egónkat, akkor a vágyott "fontos és értékes vagyok" érzését más emberek visszajelzéseiből akarjuk kinyerni. Arra várunk és vágyunk, hogy mások kedvesnek, jószívűnek, önzetlennek lássanak minket, hiszen ezáltal leszünk képesek mi is hasonlóképpen tekinteni önmagunkra. Kedvesek vagyunk és igyekszünk maximálisan megfelelni.

 • A mindenkivel kedveskedő ember MANIPULÁTOR is lehet. Hogyan gondolkodik egy ilyen típusú ember:

„Ha kérés nélkül segítek és adok, azt úgyis idővel visszakapom majd.”

Az teljesen természetes, hogy szükségünk van más emberek pozitív visszajelzéseire, adott esetben igényünket fejezzük ki a segítségükre vonatkozóan is, hogy a problémáinkra megoldást találjunk vagy elérjük a céljainkat. Azonban az már nem tisztességes és tiszta játék, amikor irányítani akarunk, elvárva, hogy mások tegyék azt, amit mi szeretnénk. Ennek a leggyakoribb eszköze a kedvesség, amivel könnyebben elérhető, hogy segítséget kapjunk. Ha kedvelnek minket szabadabbá válik az út is.

 • A kedves emberek gyakran felkérés nélkül segítenek másoknak, nem utasítanak vissza egy szívességet sem, sőt „körbe udvarolják” társaikat; így akarják elérni, hogy hosszú távon megkapják azt, amire szükségük lesz.
 • Aki indokolatlanul sokat kering körülötted, az a másik ember egyértelműen akar tőled valamit. Erről mind a nők, mind a férfiak tudnának mesélni. A kedves férfi vagy nő látszólag megkülönböztetett figyelmet szentel a másiknak és úgy tűnik, gondoskodni akar róla, de sokszor csak valójában vár valamit cserébe.
 • Aztán itt van a sorban a NAIV, HISZÉKENY EMBER, aki így gondolkodik.

"Mindent jól csinálok, betartom a szabályokat, kedves vagyok mindenkivel, így problémamentes és boldog életet kapok cserébe.”

 • A naiv emberek felfogása mesébe illő, ugyanis ők egy képzeletbeli szerződést kötöttek a világgal, amiben az áll, hogy ha kedvesek lesznek másokkal, soha nem fognak sérülni. Meggyőződésük, hogyha kerülik a konfliktusokat, a körülményektől függetlenül mosolyt erőltetnek az arcukra, nem lázadoznak és betartják a szabályokat, akkor az életük boldog, kiegyensúlyozott és problémamentes lesz.
 • Az ebben való hitük megingathatatlan még akkor is, amikor azt látják, hogy kedvesnek és tisztességesnek egyáltalán nem nevezhető emberek lazán elérik az életben mindazt, amiről ők kedvesen csak álmodoznak. A problémáik pedig nemhogy megszűnnének, még inkább fokozódnak, s mindezek a folyamatos megfelelni akarásuk miatt.

Te a megfelelő embereket vonzod magadhoz? Lehet, hogy "kedves" emberek vesznek körül...

 • A kedves ember soha senkit nem utasít vissza. Segít a főnökének, a kollégájának, akik egyébként egyáltalán nem kedvelik és nem is tisztelik őt. Szó nélkül elvégzi a rá bízott feladatot, olyat is, ami nem is az ő hatásköre alá tartozik. Nem tud nemet mondani a barátjának, legyen az akár anyagi segítségnyújtás. A partnere mellett marad még akkor is, ha az lelkileg kizsákmányolja őt.
 • A kedves emberek közül sokan élnek boldogtalan párkapcsolatban. (Ki nem mondott vágyak, elfojtott érzelmek, önmagukkal szemben támasztott magas elvárások.)
 • A túl kedves emberek vonzzák azokat az embertársaikat, akik kihasználják a kedvességüket.

Azzal, hogy kerülik a konfliktusokat, valamelyest szűkül a látókörük, így más emberek gondolkodását sem értik meg. Félnek kiállni magukért, nem vállalják fel a saját szükségleteiket, ezért önként és automatikusan háttérbe szorítják önmagukat. Rendszerint mások igényeit helyezik előtérbe. A kedves emberek általában túlzottan megértőek és túlzottan elnézőek másokkal szemben, önmagukkal szemben viszont merevek és "kíméletlenek".

 • Az önző és bunkó emberek áldozatai leginkább a "kedves" emberek közül kerül ki, ezért minden helyzetben fontos, hogy felmerd vállalni önmagad, a véleményed és a szükségleteidet.

Ha képes vagy reálisan látni, becsülni, értékelni és szeretni magad, akkor nem lesz szükséged mások állandó visszajelzéseire. Ehhez viszont sikerélményekre kell szert tenned.

 • Oldj meg problémákat,
 • Kezelj konfliktusokat,
 • Próbálj ki új dolgokat,
 • Valósítsd meg az ötleteidet,
 • Sajátíts el új készségeket stb.

Az önbizalmad és a magadba vetett hited ezekből tud igazán táplálkozni.

 • Ha a belső igényed meg van rá, elszánt vagy és kitartó, akkor a sikerek és az eredmények sem maradnak el, ennek hatására pedig sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben. Ha nem mások dolgával, hanem elsődlegesen saját magaddal és a céljaiddal foglalkozol, akkor idővel azt veszed észre, hogy egyre kevésbé viselnek meg mások élete; kevésbé érint meg mások rólad alkotott véleménye, és figyelmen kívül tudsz hagyni egy-egy rosszalló tekintetet vagy szúrós megjegyzést.

Jó, ha tudsz csapatban működni, de nem kell maximálisan alárendelni magad mások kényelmének.

Mentesítsd magad a megfelelési kényszertől.

Bátran vállald fel az őszinte véleményed, és ne essen nehezedre olykor nemet mondani sem.

 

 

® HRG_1970

©HELPFORYOU.HU - Minden jog fenntartva!