A GYILKOS KÓR: KÖZÖNY
2022.06.02 00:54

A GYILKOS KÓR: KÖZÖNY

A GYILKOS KÓR: KÖZÖNY
"Már nem érdekel, hogy ki és mit mond..."
"Nekem legyen jó, mások nem érdekelnek..."
"Elegem van mindenkiből, jobb nem foglalkozni senkivel..."
"Kiábrándító, ahogy időnként beszélgetnek vagy viselkednek egymással az emberek..."
"Már nem szeretek társaságban lenni..." stb.
Bizonyára te magad sem gondolnád, hogy A KÖZÖNY olyan érzelemmentes és rövid ideig tartó állapot, amibe valamilyen mértékig minden ember beleesik, és hogy ez a leggyakoribb válaszadási mód a külvilág dolgaira. "Kiválóan" alkalmas arra, hogy rövid távon kívül rekesszük az olyan negatív érzelmeket, mint a kiábrándulás, csalódottság, szomorúság, stressz stb.
Azonban egész más a helyzet, ha a közöny hosszú távú vagy élethosszig tartó állapotba lép, ugyanis arra utalhat, hogy a háttérben akár mélyebb közösségi és lélektani problémák is jelen vannak.
  • A KÖZÖNY fakadhat érdeklődés vagy törődés hiányából is, úgynevezett indifferens állapot, de lehet a törődés, izgatottság és motiváció és/vagy szenvedély elnyomása is.
  • Egy közönyös állapotban lévő ember nem érdeklődik, és nemtörődöm módon viszonyul a világ dolgaihoz, kizárja annak érzelmi, közösségi, spirituális, filozófiai vagy fizikai dimenzióit.
  • És ami a legijesztőbb, hogy egy közönyös ember életéből az értelem is hiányozhat, s úgyszintén híján lehet a szociális érzékenységnek.
(Érdekesség: A pozitív pszichológiában a közöny az egyén képességének hiányát jelzi, amelyet egy kihívással való szembesülése okoz, nincs meg az a bizonyos "Flow". Lehet annak is az eredménye, hogy az egyén egyáltalán nem néz szembe kihívással - vagyis a kihívás
1. nem releváns számára,
2. vagy ezzel ellentétben tanult tehetetlenség állapotában van az illető.
A közöny jele lehet különféle mentális problémáknak, mint például a skizofrénia vagy demencia.)