Tisztán látni

Próbáltam a vicces oldaláról nézni a helyzetet, de…na mindegy. ????????????
Hogyan lesznek a nemzetállamok eltörölve? Ó, hát mi sem egyszerűbb!
Néhány példa (a teljesség igényével).
Csilliárdokért kerítést húztunk, hogy aztán állami segítséggel kiskapukon keresztül bevándoroljanak azok, akik ellen védekezünk. Ugye milyen romantikus, amikor a fekete kezű/lábú (no, nem a színe miatt, hanem a retektől) fillérekért dolgozó strandpapucsos futárok ellepik a frekventált városrészeket is, és szállítják ki neked (aki elvétve ebédet vagy vacsorát rendelsz valamelyik “igényesebb” platformról a családodnak, vagy csak magadnak) az elemózsiát, meg még sok ezer másik “balféknek”, akik egyébként a nagy oltás program hajrájában az elsők között döfették le magukat saját felelősségükre (és kárukra), az egészségüket féltve. Azért vagyok ám ilyen bátor és hangos - mondhatni “de nagy a szád!” -, mert a “nagytudású milliárdosok” besz*ratták jó pár millió ember társunkat, hogy “anuluzulu” egyiptomi Nap isten világvége állapotot hirdetett, és hű meg ha!
Mondok én valamit (ha hiszel nekem, sose fogsz bánkódni olyanok miatt, amihez nincs közöd és amire nincs ráhatásod), ha egy kicsit is befelé figyelsz, hamar rájössz, hogyan vagyunk mi “egyszerű” gondolkodású emberek átb*szva, mint kutyasz*r a palánkon. Előbb-utóbb bizonyosan holt nyelv lesz a miénk (csakúgy, mint a latin). Vannak belvárosi kerületek (de már vidéki viszonylatban is duzzad), ahol magyar szó el sem hangzik. Ha netán mégis - mondjuk te általad - akkor lemászik magától a feszület a falról és fokhagymáért kiált, mert hirtelenjében ezer világító szempár szúrós tekintete mered rád: “vuárjú ungabunga?” Lehet már mi számítunk idegennek a saját hazánkban? Hát sajnos nem lehet, biztos. Lassan én kérek elnézést, hogy egy levegőt szívok az ide érkező külhoniakkal, és azért mert bemerészkedtem a hivatalba ügyeimet intézni. Nézzünk meg mondjuk egy kormányablakot: (rendszeresen járunk oda - csak én nem mostanság, mert “gyesen” vagyok Negró és Gésa kutyáink öt cuki kölykével) az ügyintézők hozzáértése kritikán aluli (tisztelet a kivételeknek), még a hivatalvezető szerint sincs tulajdonosa egy ingatlannak, amíg nem jegyezte be az illetékes földhivatal. Szerinte az ügyvéd által készített, aláírásokkal, szárazbélyegzővel ellátott adásvételi szerződés, és a széljegy nem bizonyító erejű. Hogy mi van?? ???? Ember, azonnal hess vissza az egyetemre vagy hagyd azoknak, akik értik is, amivel foglalkoznak. Nyilván a bejegyzésnek meg kell történnie. De ilyet!, még hogy nincs tulajdonosa… (Végül eredményesen zárult a vita, viszont a bugyimból is csavarni lehetett az izzadtságot) ????
De kanyarodjunk vissza egy pillanatra az idegennyelvekre.
Régen ez úgy működött, hogy a fogadó ország nyelvén volt illő megszólalnia annak, aki azt szerette volna, hogy értsék mit is akar kibökni. Most mi van? Téged köteleznek, mint fogadó országbelit (ha nem is szó szerint, de kénytelen vagy), hogy legalább angolul brekegj, mert különben nagy sz*rban találod magad a földijeid között is). Én orosz nyelvből vizsgáztam anno, ezt fogadták be a diplomámhoz. WTF!! (találd ki mit jelent, angolul van ????)
Jú ándösztend?! Nem? Akkor még a gyereked is kinéz a gatyádból. Ne viccelj már! A FB-on is angol nyelvű idézeteket kellene írnod. Milyen magyar vagy te? Nem tudsz legalább perfekt angolul? 
Aztán itt van ez a két “díszpinty”: a szelektív hulladékgyűjtés és a klíma védelem (hangzatos, érzelmekre ható és látványos kampányfilmjeit George Lucas is megirigyelné). Mindkettő pénznyelő és pénzcsináló egyszerre, azt persze kihagyták az egyenletből, hogy pont azok a milliárdosok sz*rnak bele a programba, akik kitalálták. Ez úgy néz ki, hogy amíg a csóróbbja szelektív gyűjtögeti a kommunális hulladékot (és arra is odafigyel, hogy kevesebbet eregessen a paplan alá - szegény naív pára), addig az óceánt tele dobálják a gazdag ficsúrok szeméttel, és háborúban eldurrogtatott lövegekkel, meg egyéb hadászati melléktermékekkel szennyezik a légkört. Az űrkutatásról (meg a robotikáról) nem is beszélve. Minek a távoli galaxisokat (vagy a zűrt) kutatni? Még sokan a közvetlen szomszédjukat sem ismerik (sőt, a házastársak sem egymást), de az űrt azt kutatni kell. Minek? Ez egy olyan hóbort, mint a lovaspóló, a F1 vagy a golf. Bizonyos társasági körök kiváltsága és unalom űzőként szolgál. (Unják a férjüket, a feleségüket, csak a pénzt nem, amit sport autókra, örömlányokra, drogra és egyéb “hasznos” dolgokra költenek)
Mindig lesznek olyan társadalmi rétegek vagy csoportok, akiket “hülyére vehetnek majd”, semmi mást nem kell tenniük velük, csak ígérni kell nekik fűt, fát, időnként bokrot is, meg néhány nyilim-nyalom dolgot. Aki ellenszegül, az istentelen (eszement keresztény) vagy veszélyes bűnözői a társadalomnak (lásd tanítók, tanárok, orvosok, rendőrök stb.) Úúú…rettegek a vonalzós gyilkosoktól…????
De hát a politika csak ilyen. Van egy ősi bibliája, amit évszázadok óta vakon követ: szétzúzni a demokrácia intézményeit oly’ módon, hogy ne lehessen a nép haragjától és bosszújától tartani. És még tengernyi dolgot nem említettem. De kit érdekelne amúgy is, igaz?
Én mondom, föl kell kötni a gatyáját annak, aki vakon hisz és nem hallgat a belső megérzéseire…
Verőfényes péntek délutánt kívánok! ????